کاشت اسفناج در گلخانه و گلدان
کشت گلخانه ای اسفناج
یکی از مزایای کشت گلخانه ای این است که اسفناج را در تمام طول سال می توان پرورش داد. در این روش گونه هایی از اسفناج که در مقابل شدت تابش و دماي كم حساسيتي نشان نميدهند و رشد سريع دارند را در تابستان و اقسامی كه داراي رشد متوسط و گلدهی دیرهنگام هستند، در تابستان کشت می دهند. اسفناج برای رشد کافی نیاز به خاک های غنی و زهکشی شده دارد، بنابراین چند هفته پیش از کاشت اسفناج بهتر است خاک را شسته و کود دامی به آن بیافزایید.
مراحل کاشت گلخانه ای اسفناج به چه صورت است؟
- حدود یک تا دو کیلوگرم از خاک ترکیب شده با کمپوست یا کود دامی را هر 10 مترمربع فضای آماده سازی شده پخش کنید. سپس هر دو هفته یک بار، خاک را با کودهای کمکی تغذیه کنید. برای رشد بذرها، بهتر است کیت های گلخانه را در حداکثر نور قرار دهید.
- روی خاک برای هر دانه بذر سوراخ هایی با عمق 1.5 سانتی متر و فاصله 30-20 سانتی متر ایجاد کرده و بذرها را می کاریم. توجه داشته باشید فواصل بذرها کمتر نباشد زیرا تراکم زیاد منجر به رشد ضعیف بوته و نیز زودتر پیچیدن و بروز بیماری ها می شود.
- بذر اسفناج، به طور معمول در دمای مناسب 21 درجه سانتی گراد و در طی زمان 7 الی 14 روز جوانه می زند، اما برخی مواقع ممکن است جوانه زدن در خاک¬های سرد، تا سه هفته طول بکشد. بهترین دمای جوانه¬زنی بذرهای اسفناج در دمای 10-22 درجه سانتی گراد است. بعد از سه هفته از جوانه زدن بهتر است آنها را هرس کنید تا گردش هوا در برگ ها صورت پذیرد و رشد مناسبی داشته باشند.
- بذر اسفناج نیاز به رطوبت کافی دارد و باید بذرها بلافاصله بعد از کوددهی اولیه و نیز قبل و بعد از جوانه زدن به میزان کافی آبیاری شوند. مالچ پاشی گلخانه برای مرطوب نگه داشتن خاک بسیار موثر خواهد بود و از خشکی و پیچ و مهره شدن (پیچیدگی) گیاه نیز جلوگیری می کند.
- بهتر است از کودهای آهسته رهش برای خاک استفاده کنید تا به آرامی مواد مغذی را به به تدریج به خاک برساند. بهترین کودها کود ازت، کنجاله پنبه دانه است که غالبا قبل از کشت به خاک داده می شود. باید کود را به آرامی در اطراف پایه پخش کرده و به آرامی در خاک ترکیب کنید، تا ریشه های کم عمق اسفناج آسیب نبیند.
- جوانه زدن بذر اسفناج در گلخانه تقریبا 5 روز طول می کشد . تا زمانی که نقطه رشد گیاه در برداشت اولیه آسیب نبیند و هوا خنک باشد، همچنان می توان از بوته برداشت نمود. حدود 40 الی 45 روز زمان می برد تا بوته ها به مرحله برداشت برسد.
- می توانید زمانی که برگ ها هنوز کوچک هستند، برداشت را شروع کنید. ابتدا برگهای بزرگتر را برداشت کنید و اجازه دهید برگهای کوچکتر به رشد خود ادامه دهند و یا اینکه کل گیاه را از ریشه درآورید. اوایل روز برای برداشت مناسب تر است چراکه برگهای اسفناج بیشترین رطوبت را داشته و باطراوت هستند. بهتر است برای کاشت متوالی اسفناج هر 3 الی 4 هفته یکبار را در نظر بگیرید.
راهنمای کشت اسفناج در خانه
برای بسیاری از ما که در خانه های آپارتمانی زندگی می کنیم، در دسترس داشتن یک منع غنی از ویتامین ها و املاح، همچون اسفناج بسیار به صرفه و مفید خواهد بود. اگرچه اسفناج به نور خورشید، بسیار وابسته است ولی این مزیت را هم دارد که با حداقل نور رشد کرده و نیاز ما را تامین کند. کافیست، برای اسفناج شرایط سایه-آفتاب، همانند بالکن و یا طاقچه پنجره فراهم کنید، در این صورت کاشت و پرورش اسفناج در ظروفی مانند گلدان کار چندان دشورای نخواهد بود. کشت و پرورش گلدانی اسفناج، به رسیدگی چندانی نیاز نداشته و برداشت آسان تری نسبت به دیگر روش ها دارد.
گلدان مناسب برای کشت اسفناج
پیشنهاد می شود گلدانی که انتخاب می کنید، حتما دهانه پهن داشته و عمق آن حداقل 20-15 سانتی متر باشد، تا بتواند چندین بوته را در خود جای دهد. البته می توان از گلدان های کوچک هم استفاده کرد ولی هر یک گنجایش یک بوته بیشتر را نخواهد داشت. برای کشت اسفناج خانگی حتی می توان از جعبه های بزرگ مثل صندوق میوه نیز استفاده کرد.
کاشت بذر در گلدان
دو روش برای کاشت بذر وجود دارد: اینکه بذر ها را به طور مستقیم درعمق نیم الی 1 سانتی متری در گلدان بکارید و یا نهال اسفناج را که از قبل در سینی نشاء عمل آوری شده است، به خاک داخل گلدان انتقال دهید. پس از کاشت باید خاک را تا رسیدن مرحله جوانه زنی مرطوب نگه دارید. توجه داشته باشید آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی بذر می شود. فاصله مناسب برای نهال ها را می توانید حدود 10-5 سانتی متر در نظر بگیرید. برای داشتن برگ های پهن تر، خوب است فاصله نهال ها 12 سانتی متر لحاظ شود.
نور و رطوبت و دمای مناسب پرورش اسفناج گلدانی
اسفناج گیاهی به شدت نور دوست است، بنابراین در فصل پاییز که طول روزها کوتاه تر است، بهتر است گلدان در مکانی با بیشترین بهره نوری قرار داده شود. اجازه دهید گلدان اسنفاج حداقل سه ساعت و یا بیشتر در معرض تابش مستقیم خورشید قرار بگیرد تا محصولی با کیفیت برداشت کنید. اما در فصل بهار و تابستان، که شدت نور بیشتر است باید گلدان اسفناج را عصرها در مکانی خنک و سایه دار تعبیه کنید. اگرهم در مناطق گرمسیری زندگی می کنید بهتر است گلدان مدت زمان بیشتری در سایه بماند. از بسیاری جهات، نوع خاک و مواد مغذی لازم برای کاشت گلدانی با طریقه گلخانه ای یکی است و آبیاری بوته ها تنها به اندازه ای که نیم سانت از سطح خاک مرطوب بماند کفایت می کند. البته باید از غرقاب کردن گلدان جدا بپرهیزید. بذر اسفناج، در شرایط دمایی پایین (4 درجه سانتی گراد) و نیز در دمای بالای 30 درجه قابلیت جوانه زدن دارد ولیکن مناسب ترین دما بین 10 تا 27 درجه سانتی گراد می باشد. توجه داشته باشید با افزایش دمای روز گلدان را به مکانی خنک و سایه دار منتقل کنید.
شرایط تغذیه و مراقبت از اسفناج گلدانی
خاک، به عنوان اولین تامین کننده گیاه باید از کیفیتی مطلوب برخوردار باشد، بنابراین خاک خوب برای کشت اسفناج گلدانی، باید زهکشی شده، سبک (شن و ماسه ای) و با PH خنثی باشد. برای آنکه نیروژن مورد نیاز گیاه را تامین کنید کافیست قبل در زمان کاشت کمپوست چای یا کود حیوانی پوسیده به خاک گلدان بیافزایید. همچنین در طول فرایند رشد می توان کود های تقویتی مایع برای محصول به کار ببرید. افزودن مالچ نیز، ضمن تامین مواد آلی نهال ها به حفظ رطوبت ریشه کمک می کند. خوشبختانه اسفناجی که در گلدان پرورش می دهید کمتر از انواع باغی و گلخانه ای در معرض آفات می باشد با این همه در صورت بروز علائم بیماری، از آفت کش های کم ضرر وبیولوزیک استفاده کنید.
برداشت اسفناج گلدانی
رسیدن برگهای اسفناج گلدانی با توجه به شرایط محیطی و رقم محصول دست کم در حدود 37 الی 50 روز بعد از جوانه زدن زمان می برد. همانند دیگر روشهای کشت، این محصول هم با ایجاد 5 الی 6 برگ، رسیده و آماده برداشت می شود. برگهای بیرونی را چیده و برگهای داخلی را برای رشد باقی بگذارید و قبل از گلدهی ساقه، برگ ها را بچینید. بهتر است برگهای تازه چیده شده را نشویید تا خراب نشود بلکه آن را میان حوله پیچیده و در کیسه فریزر نگهداری کنید تا رطوبتش و سبزی تازه بماند.
اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !
دیدگاه شما برای ما مهم است.