کنترلر آبیاری
کنترلر آبیاری
امروزه در سیستم آبیاری تحت فشار و سیستم آبیاری گلخانه و فضای سبز از کنترلر آبیاری اتوماتیک استفاده میشود .کنترلر آبیاری با دریافت برنامه ساعتی ، روزانه و ماهانه به پمپ و شیر برقی ها فرمان داده و باعث ایجاد برنامه ی منظم در سیستم آبیاری و کنترل اقلیم میگردد .
کنترلر آبیاری دستگاهی است که سیستم های آبیاری اتوماتیک، سیستم آبیاری قطره ای، آبپاشهای فضای سبز، آبپاش های مزارع و ... را کنترل می کند. کنترلر ها دستگاهی برای تنظیم فراوانی آبیاری، زمان شروع و مدت زمان آبیاری هستند.
برخی از کنترلر ها دارای برنامه های اضافی مثل تنظیم و آبیاری برای انواع گیاهان با توجه به نیازشان، تنظیمات آبیاری بر طبق میزان بارندگی و اندازه گیری رطوبت خاک و هوا هستند.
کنترلرها ابزاری هستند که در زمان های تعیین شده توسط کاربر، باعث روشن و خاموش شدن پمپ ها، مجاری آب و شیر های برقی می شود.
این امر علاوه بر اینکه باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود، نیاز به نیروی کارگر را نیز کاهش می دهد. در واقع در نبود کنترلر ها همه ی آبپاش ها یا شیر فلکه ها توسط دست باز یا بسته می شوند. در این امر باعث صرف زمان زیادی می شود و توسط کنترلر می توان در زمان بسیار صرفه جویی کرد.
کنترلر های قدیمی به صورت دستی تنظیم می شوند، یعنی باید با توجه به مساحت محوطه، نیاز آبی گیاهان و ... به دستگاه میزان آب لازم برای آبیاری را اعلام کرد اما امروزه دستگاه کنترلر دارای حسگر هایی است که با توجه به رطوبت و خشکی هوا، میزان تشنگی گیاه، میزان ابر موجود در هوا و ... میزان و زمان آبیاری را تنظیم می کند.
کنترلر های جدید با توجه به داده های هواشناسی، داده هایی که از حسگرها و سنسور های رطوبت خاک و هوا دریافت می کنند، برنامه آبیاری را تنظیم می کنند. اطلاعاتی چون نوع خاک، نوع گیاه، روزهای آبیاری، میزان آبیاری و ... وارد کنترلر می شود و بعد از آن کنترلر با توجه به این اطلاعات، آبیاری را انجام می دهد. بنابراین در مصرف آب صرفه جویی خواهد شد.
امروزه اکثر سیستم های آبیاری جدید از کنترلر برای کنترل میزان و زمان آبیاری استفاده می کنند. زیرا هم در زمان هم در هزینه های ناشی از مصرف آب و نیروی کارگر صرفه جویی می شود. امروزه سیستم های کنترلر جدیدی طراحی می شوند که مجهز به سنسور های حساس به رطوبت و خشکی هوا، میزان تشنگی گیاه و... بوده و مقدار آب مورد نیاز گیاه را تنظیم می کند.
با استفاده از کنترلر آبیاری می توان شیرهای برقی را فرمان پذیر کرد. در حقیقت برای اینکه بتوان یک سیستم آبیاری اتوماتیک داشت باید از شیرهای برقی و کنترلر آبیاری استفاده کرد.
این وسیله از ملزومات مهم در حوزۀ کشاورزی است .وسیله ای که بطور قابل ملاحظه ای آبیاری قطره ای را ارتقا داده است .استفاده از این وسیله مزیت های زیادی دارد :
کنترلر آبیاری با توجه به میزان پیچیدگی که دارد باعث بهرمندی از آبیاری قطره ای می شود ، خواه توانایی این وسیله محدود به زمان خاصی و با یک برنامه ریزی خاص باشد و چه در سطح بالایی از تکنو لوژی بوده و ده ها سنسور را دارا باشد ، این وسیله کمک شایانی در زمینه ی آبیاری قطری می کند.
از جمله بهترین مزیت ها در مورد این وسیله کاهش در مصرف آب می باشد در حالی که اگر این کار بصورت دستی انجام شود بعد از اتمام کار در بستن شیر آب تاخیر ایجاد می شود و در نتیجه آب زیادی مصرف می شود در صورتی با کنترلر آبیاری چنین اتفاقی نخواهد افتاد. در کنار همۀ این مسائل کار کردن با این وسیله بسیار راحتر است و زحمت کمتری برای ما در پی دارد در واقع سهولت کار با این وسیله باعث مزیت آن نسبت به آبیاری دستی می شود .
ساختار کنترلر آبیاری
این وسیله یک سیستم نیمه هوشمند برای برنامه ریزی زمانی برای عملکرد سیستم آبیاری قطره ای می باشد . کنترلر آبیاری فقط یک وسیله واحد نیست بلکه مجموعۀ مختلفی از قطعات ، مدارها و سنسورها است که در نتیجه یک وسیله به اسم کنترلر آبیاری را تشکیل داده است که این گونه قابلیت ها را دارد . به کمک این وسیله می توان تعیین کرد چه روزی چه زمانی آب سیستم آبیاری قطره ای قطع شود .
البته اینکه این وسیله تا چه اندازه قابلیت برنامه ریزی دارد به طور کامل به سطح پیچیدگی و کیفیت آن بستگی دارد . برخی از آنها ممکن است امکان یک برنامه هفتگی را داشته باشند برخی ها ممکن است ماهانه ، برخی حتی به صورت فصلی اما حتی بصورت ساده تر به صورت ثابت روزانه توانایی برنامه ریزی داشته باشد. یکی از عوامل کیفیت و مرغوب بودن این وسیله همین نوع چگونگی برنامه ریزی است که باعث شده است این وسیله چقدر هوشمندانه عمل می کند .
مطالعه بیشتر : شیر ویفری(پروانه ای)
کنترلر آبیاری هوشمند
برنامه ریزی برای ابیاری یکی از مهم ترین دلایل برای استفاده از کنترلر آبیاری اتوماتیک است در کنار این ویژگی مهم ، ویژگی ها و جزئیات بیشتری نیز دارد که هوشمند تر بودن این وسیله را به خوبی نشان می دهد . قابلیت های این وسیله این موارد هستند:
در کنار برنامه ریزی مختلفی که می تواند داشته باشد . این وسیله بسیار منعطف است به این صورت که می توان تعیین کرد آبیاری قطره ای در کدام بخش و به چه میزان می تواند باشد و هربخش چقدر از آبیاری بهره مند می شود البته همیشه نیازی به یک میزان آبیاری و یکنواخت بودن نیست . می توان بطور همزمان برنامه های مختلف در این سیستم ذخیره کرد که یک امکان و قابلیت بسیار عالی است.
در کنترلر هوشمند تعداد زیادی سنسور میکروسوئیچ نصب می شود که این سنسورها نقش یک حواس پنجگانه برای این سیستم ایفا می کند که هر چقدر بیشتر و از انواع مختلفی باشد میزان درک نسبت به محیط افزایش پیدا می کند. کنترلر آبیاری دارای سنسور دما، رطوبت ، بارندگی و یا حتی سرعت وزش باد است که می تواند با توجه به شرایط محیطی واکنش مناسبی داشته باشد برای نمونه با تعیین کردن یک دمای خاص مثلا 20 درجه سانتیگراد از کنترلر آبیاری استفاده کنید که همین موضوع در رابطه با وزش باد، بارندگی یا حتی شدت آفتاب نیز صدق می کند.
یکی دیگر از عملکردهای کنترلر آبیاری این است که با استفاده از اطلاعات هواشناسی ، یا همان داده هایی که با توجه به حسگرهایی که در این وسایل تعبیه شده بدست آمده است مانند از رطوبت خاک و هوا ، در مورد آبیاری برنامه را تنظیم می کند . اطلاعاتی مانند نوع خاک، نوع گیاه ، روزهای آبیاری و همچنین چه مقدار آبی که استفاده می شود و موارد دیگر ، که وارد دستگاه کنترلر می شود و این وسیله با توجه به این اطلاعات کار خود را انجام می دهد .
مزایای استفاده از کنترلر آبیاری هوشمند
صرفه جویی در زمان
همه ما در زندگی مشغله هایی داریم که رسیدگی به همه آن ها بسیار وقت گیر است. به همین دلیل اکثر ما زمان کافی برای انجام کار هایی مانند آبیاری سنتی باغچه یا باغ خود را نخواهیم داشت. در این زمان بهترین کار استفاده از سیستم های آبیاری هوشمند است. شما می توانید به کمک کنترلر های آبیاری هوشمند باغ یا زمین خود را به صورت خودکار را به صورت هفتگی، دو هفته یک بار، ماهانه یا هر زمان که خودتان صلاح می دانید تنظیم کنید. این تنظیم در مصرف زمان شما صرفه جویی می کند؛ زیرا دیگر نیازی نخواهید داشت که برای آبیاری به باغ یا زمین خود سر بزنید.
کاهش مصرف آب
علاوه بر این ها استفاده از کنترلر آبیاری اتوماتیک مزایای دیگری نیز دارد. از آن جایی که کنترلر آبیاری را بر اساس داده های آب و هوای محلی و معیار های شما تنظیم می کند، میزان مصرف آب خود را حداقل تا ۲۰ درصد کاهش می دهید. این کار نه تنها برای طبیعت مفید خواهد بود، بلکه به شما در صرفه جویی در هزینه هایتان نیز کمک می کند.
رشد بهتر گیاهان
مزیت بعدی به رشد بهتر گیاه مربوط می شود. شما با کنترلر آبیاری اتوماتیک میزان آبی را که گیاه دریافت می کند به طور دقیق تنظیم می کنید. همانطور که می دانید آبیاری بیش از حد یا کمتر از حد معمول می تواند به گیاه شما آسیب بزند؛ زیرا اکثر گیاهان ریشه کم عمقی دارند و کم آبی یا آبیاری بیش از حد می تواند به آن ضرر های جبران ناپذیری بزند. هنگامی که گیاه شما آب به اندازه کافی دریافت کند، بهتر رشد خواهد کرد و به تبع نیز محصولات بهتری خواهد داشت.
کنترل دستگاه با برنامه های ویندوز و تلفن همراه
مزیت بعدی استفاده از کنترلر آبیاری اتوماتیک دسترس پذیری آن است. اکثر کنترلر های آبیاری هوشمند برنامه مخصوص یا نسخه کنترل تحت وب دارند. به همین دلیل شما می توانید با استفاده از تبلت، تلفن هوشمند یا رایانه خود از هر جای دنیا سیستم آبیاری خود را کنترل کنید و عملکرد آن را تحت نظر داشته باشید.
علاوه بر این ها کنترلر های آبیاری هوشمند قابلیت های مختلف و اضافی زیادی دارند. برای مثال برخی از این امکانات شامل مواردی مانند نظارت بر جریان، متوقف کردن فوری آبیاری در صورت وجود مشکل، ارسال هشدار های ایمیلی یا پیامکی در صورت نشت و شکستگی لوله و همچنین اعلام هشدار در صورت سیم کشی معیوب در سیستم می شوند. اس ام اس کنترلر های صنعتی در صنعت آبیاری کاربرد گسترده ای دارند.
مطالعه بیشتر : اتصالات آبیاری قطره ای
عملکرد کنترلر
کنترلر آبیاری قطره ای، بهترین شیوه برای آبیاری زمین های زراعی و یا حتی باغچه کوچک خانه شما است. با این روش آبیاری شما آب و مواد مورد نیاز گیاهان را درست به ریشه گیاه رسانده و از این بابت به رشد بهتر و عمل آوری محصول بیشتر کمک می کنید. با آبیاری قطره ای شما می توانید از هدر رفت آب به مقدار بسیار زیاد جلوگیری کنید. در روش سنتی آبیاری شما باید زحمت آب دادن به موقع گیاهان و به اندازه کافی آب دادن را به عهده بگیرید. استفاده از کنترلر آبیاری قطره ای به شما این امکان را می دهد که آب به یکنواختی در محیط اطراف ریشه گیاه ریخته شود و همیشه اطراف ریشه گیاه شما مرطوب بماند. کنترلر آبیاری قطره ای همچنین این مزیت را دارد که شما می توانید از از آب ها با کیفیت پایین تر مثلا آب فاضلاب تصفیه شده استفاده کنید. زیرا در آبیاری سنتی این نوع آب در صد املاح بالایی دارند و به ریشه گیاهان صدمه می زند. اما در سیستم آبیاری قطره ای از آب با در صد املاح بالا بهتر می توان استفاده کرد. همچنین در کنترلر آبیاری قطره ای بازده و راندمان کار بسیار بالا است. و در بعضی از موارد راندمان تا 90 در صد نیز دیده شده است. یکی دیگر از مزیت های استفاده از کنترلر آبیاری قطره ای صرفه جویی در هزینه کارگر و نیروی انسانی است. در این روش می توان کود و مواد مغذی گیاه را به صورت محلول و مخلوط با آب به ریشه گیاه رساند. خوبی آن نیز این است که کود ها درست به ریشه گیاه می رسند و مقادیر مورد مصرف نیز درست به اندازه گیاه است. در روش سنتی این امور توسط کارگر انجام می شود. و از این بابت در نیروی کار صرفه جویی می شود. و نکته آجر این که در کنترلر آبیاری قطره ای می توان از زمین های سنگی و صخره ای و پر از تپه و ناهمواری می توان از این روش استفاده کرد. خاک هایی که قدرت نفوذ آب در آن ها زیاد باشد به این روش بسیار خوب جواب می دهند.
کنترلر آبیاری به دلیل ویژگیها و مزایای منحصر به فردی که دارد به عنوان یکی از بهترین راه حلهای مدیریت آبیاری شناخته شده است. علاوه بر این با استفاده از کنترلر آبیاری، میتوانید آبیاری را به شکل هوشمندانهتری انجام دهید و از افزایش عملکرد و کیفیت محصولات خود بهرهمند شوید. در واقع این سیستم هوشمند شامل چندین عنصر اساسی است که هر کدام آنها وظایف خاص خود را بر عهده دارند. این عناصر عبارتند از:
1- حسگرهای رطوبت خاک: این حسگرها در زیر خاک نصب شده و میزان رطوبت خاک را اندازهگیری میکنند.
2- حسگرهای نور: این حسگرها میزان نور مورد نیاز و زمان روشنایی را برای آبیاری تعین میکنند.
3- ماژول کنترل: این ماژول با دریافت اطلاعات از حسگرها، تصمیم میگیرد که آیا گیاهان نیاز به آبیاری دارند یا خیر.
4-واحد پمپ: این واحد برای تزریق آب به خاک استفاده میشود و باید با دقت بالا تنظیم شود تا میزان آبیاری بهینه باشد.
- ماژول ارتباطی: این ماژول در کنترلر آبیاری، امکان اتصال کنترلر به شبکه اینترنت را فراهم میکند و اطلاعاتی مانند وضعیت آبیاری و میزان مصرف آب را به کاربر ارائه میدهد.
نحوه کارکرد کنترلرهای آبیاری
کنترلر آبیاری اتوماتیک قادر است برای چند منطقه آبیاری، زمان و مقدار آب مورد نیاز را تنظیم کند و به طور خودکار آبیاری را به صورت دورهای و بهینه انجام دهد. کنترلر آبیاری معمولا شامل یک صفحه نمایش، دکمههای کنترل و ورودیهای حسگر است. با استفاده از دکمههای کنترل میتوان زمان آبیاری، فاصله زمانی بین دورههای آبیاری و مقدار آب مورد نیاز را تنظیم کرد. در حقیقت اطلاعات مربوط به منطقههای آبیاری و مقدار آب مورد نیاز از طریق ورودیهای حسگر به دستگاه ارسال میشود.
هنگامی که زمان آبیاری فرا میرسد کنترلر آبیاری به صورت خودکار و با استفاده از سیستم حسگرها، مقدار آب مورد نیاز را برای هر منطقه محاسبه میکند و پمپ آب را با توجه به نیاز آبیاری به صورت خودکار به کار میاندازد. هنگامی که مقدار آب مورد نیاز به پایان رسید کنترلر پمپ را خاموش میکند و به سراغ دوره بعدی آبیاری میرود.
مطالعه بیشتر : لوله و اتصالات نیوفیت
انواع کنترلرهای آبیاری
کنترلر آبیاری به صورت گسترده در بازار موجود هستند و انواع مختلفی از آنها وجود دارد که هر کدام آنها ویژگیهای خاص خود را دارند. به صورت کلی هر نوع کنترلر آبیاری دارای ویژگیهای منحصر به فرد است و با توجه به نیاز کاربر میتواند انتخاب شود. برای مثال کنترلرهای حسگر برای کاهش مصرف آب و کنترلر با صفحه نمایش لمسی، برای کاربرانی که با فناوریهای جدید آشنایی دارند مناسب هستند.
در ادامه برخی از انواع کنترلر آبیاری را شرح میدهیم:
1-کنترلرهای زمان بندی شده: این نوع کنترلرها زمان آبیاری را بر اساس یک برنامه زمان بندی شده تنظیم میکنند. این برنامهها میتوانند شامل چندین دوره آبیاری در روز باشند و برای هر دوره میتوان زمان و مقدار آب را تنظیم کرد.
2-کنترلرهای حسگر: این نوع کنترلرها با استفاده از حسگرهای نور، رطوبت و دما، زمان و مقدار آبیاری را برای هر منطقه تنظیم میکنند. در حقیقت آنها به طور خودکار آبیاری را انجام داده و مصرف آب را به حداقل میرسانند.
3-کنترلر با صفحه نمایش لمسی: این نوع کنترلرها دارای صفحه نمایش لمسی هستند که کاربران میتوانند با استفاده از آنها زمان و مقدار آبیاری را تنظیم کنند.
4-کنترلر بر اساس GPS: این کنترلر مورد نظر با استفاده از GPS مکان دقیق منطقههای آبیاری را تعیین میکند و بر اساس آن مقدار آبیاری مورد نیاز را انجام میدهد.
5-کنترلر با قابلیت اتصال به اینترنت: این نوع کنترلرها با قابلیت اتصال به اینترنت به کاربران اجازه میدهند تا از راه دور زمان و مقدار آبیاری را انجام دهند.
6-کنترلر با قابلیت تنظیم از راه دور: در واقع این نوع کنترلرها به کاربران اجازه میدهند تا از راه دور زمان و مقدار آبیاری را تنظیم کنند و با استفاده از یک دستگاه تلفن همراه آن را به راحتی کنترل کنند.
تجهیزات آبیاری اتوماتیک
در کنترلر آبیاری به لوازم و وسایل مختلفی نیاز است و مراحل گوناگونی باید انجام شود تا این کار اصولی و درست انجام پذیرد. در ابتدا باید سیستم آبیاری را معین کرد. مثلا کنترلر آبیاری قطره ای باشد و یا بارانی و یا .... در مرحله بعدی باید معین شود که روش کشت چگونه است و چه برنامه ای و تایمی باید به کنترلر آبیاری داد. سپس با توجه به این تایم و زمان طراح اقدام به تعیین سایز لوله کنترلر آبیاری می کند. به تمام ابزارآلات و لوازم مورد نیاز در آبیاری هوشمند، تجهیزات آبیاری اتوماتیک گفته می شود. خرید این تجهیزات هزینه ای را به استفاده کننده تحمیل می کند و برای همین بسیاری از افراد از کنترلر آبیاری و تجهیزات آن به خاطر همین هزینه ها استفاده نمی کنند. اما باید خاطر نشان کرد که اگر چه به کار گیری این سیستم هزینه بر است اما در مدت زمان کوتاهی بعد از به کار گیری آن با افزایش محصول و کم شدن هزینه آب و کود و نپرداختن دستمزد کارگر این هزینه ها برمی گردد و به سود تبدیل می شود. در انتها باید این نکته را یاد آوری کنیم که بهتر است هنگام استفاده از تجهیزات آبیاری و کنترلر آبیاری از باکس مخصوص نگهداری آن استفاده کرد تا از دزدیده شدن آن جلوگیری به عمل آید.
انواع تجهیزات سیستم های آبیاری
- لوله و اتصالات آبیاری قطره ای
- منبع آب
- انواع آبپاش ها
- رایزر و پایه آبپاش
- لوله های پلی اتیلن در سایز های مختلف
- شیر خودکار
- فیلتر دیسکی
- نوار تفلون
- لوله های دریپر دار
- ایستگاه کنترل مرکزی (شامل ایستگاه پمپاژ و ایستگاه فیلتراسیون) که خود ایستگاه پمپاژ شامل پمپ و متعلقات آن است.
- ایستگاه فیلتراسیون نیز از فیلتر سیکلون یا فیلتر شن (بسته به نوع منبع آب برداشتی، یکی از این دو نوع فیلتر استفاده میشود. فیلتر سیکلون یا هیدروسیکلون برای چاههای آب، و فیلتر شن برای استخرهای ذخیره آب میباشد)
- تانک کود
- فیلتر توری یا دیسکی (فیلتر دیسکی ذرات کوچکتری نسبت به فیلتر توری جذب مینماید)
- لوله اصلی
- لوله آبرسانی
- لولههای جانبی یا لولههای فرعی (لاترالها)
- قطرهچکان و اتصالات لازم
- پمپ آب
- تجهیزات آبیاری تحت فشار (قطره ای)
- تجهیزات آبیاری بارانی
- تجهیزات اتوماسیون
- فیلتراسیون
- لوله ها و اتصالات
اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !
دیدگاه شما برای ما مهم است.